skip to Main Content

Druktechnieken

Offset druk, zeefdruk, flexodruk, foliedruk en preegdruk dmv cliché.

Offset druk: De drukvorm bestaat over het algemeen uit een dunne aluminium plaat waarop via fotografische weg een beeld is aangebracht. Om een afdruk te krijgen van deze offsetplaat moet deze eerst vochtig worden gemaakt. Alle niet-beeld-delen nemen dit vocht aan. Daarna wordt de vettige inkt aangebracht. Aangezien de natte niet-beeld-delen de inkt afstoten, wordt deze alleen op de beelddelen aangenomen. De inkt wordt nu op een rubberdoek gedrukt en dan drukt dit rubberdoek het beeld op het papier. Door het tussentijds overzetten (“offset”) op rubberdoek mag het oorspronkelijke beeld op de offsetplaat.

Zeefdruk: Een druktechniek, waarbij de druk tot stand komt door een zeefdoek heen via de open gedeelten, die in de drukvorm zijn uitgespaard. Het is een verfijnde sjabloontechniek, die wordt toegepast voor het bedrukken van zwaar (dik) karton, kunststoffen en andere moeilijk te bedrukken materialen of vormen.

Foliedruk: Foliedruk en blindruk is een techniek waarbij een stempel in een artikel wordt gedrukt. Door dit onder hoge druk en met een hoge temperatuur te doen, wordt het logo in het artikel geperst.

Back To Top